Ældre kvinde og to ældre mænd står i køkkenet og laver mad

HURRA og TAK til DR for endelig at sende en dokumentar fra det virkelige liv som skildrer ældrelivet, men for en gang skyld, ikke spillet over sørgmodighedens kontrabas, som vi plejer at se det, fra et plejehjem, et hospice eller en krøllet sygeseng.

Nej, denne gang er varm saft skiftet ud med kølig hvidvin, hospitalstøjet er erstattet af flotte forklæder og håbløsheden er sat på pause og istedet er fællesskabet rullet ind på første parket. Danmarks befolkning er inviteret ind i Tommy, Leif, Poul og Knuds liv. Og forhænget bliver fejet til side af glade og humoristiske toner af klarinetspil. For ”det ær ikk så vanskligt, det ær det ikk…”

Forfriskende nyt TV – på hovedkanalen…

Var jeg mon den eneste som sad med store øjne og tentaklerne roterende rundt i heftig hastighed, da mine nye 4 TV favoritter, Tommy, Leif, Poul og Knud tonede frem på skærmen sidste tirsdag, og heldig vis på hovedkanalen og i den bedste sendetid? Det tror jeg næppe – men har du misset det, så er der kun en vej, og det er frem til skærmen næste tirsdag, for her er TV i øjenhøjde! TV som ikke er smurt ind i armod, fortvivlelse og sygdom. Men heldigvis heller ikke i pailletter, dumme spørgsmål, kammerateri og selvoptagethed. Nej, her er 4 mænd, i deres bedste alder og stærkt repræsentativt for 1/5 del af befolkningen – 5 mænd i  + 60 år alderen, som ikke kan finde ud af at koge et æg eller lave en sovs. Årsagen er simpel, konen er død eller flytte, men livet går jo videre.

Den mangfoldige alderdom

Set ud fra min stol, så ser jeg mange og meget vigtige budskaber i programmerne! Dels så bliver ældrelivet illustreret med et smil på læben, et glimt i øjet og der er skruet dejligt højt op for musikken. Og det trænger vi til. Jeg bliver ærlig talt lidt stram i mundvigene når jeg hele tiden skal konfronteres med livereportager fra alderdommens kælder. Nej, slut, stop – vi trænger til at se det levende, det sjove og det kærlige fra livets efterår. Vi har brug for billeder og rigtige mennesker som indirekte kan vise os at livet leves stadig, selvom man er blevet ældre og enlig. Og for en gang skyld er det ikke kendisdanmark og deres venner som skal styre gryderne. Nej, her er det mennesker uden glimmer men  som har en mission – de vil lære at lave et måltid mad så de kan invitere familien på middag, hjemme på egen banehalvdel  

Nærvær, nærvær og atter nærvær

Men programmet sætter også et andet og meget vigtigt emne på dagsordenen, nemlig nærvær!
Leif ringer til sin familie og inviterer dem til middag hjemme på Bogø! Leif aner ikke hvad forskellen er på vaniliesukker og soya, men han har taget kampen op med krydderier og kødgryder, for ønsket er at kunne invitere familien hjem til en middag, som han har komponeret. At kunne samle sin familie hjemme om spisebordet og nyde tilstedeværelsen af de aller bedste, er vel vigtigt for mange af os, og er vel faktisk vaniliesukker og soya vil livets hakkebøf…? 

Men mange gange så er det nemmere hvis vi invitere den ældre hjem – så skal de ikke ”stå og kæmpe med det”. Men måske VIL de gerne kæmpe med gryder, potter og pander. Og det er da vidunderligt at få ros for en stor så vel som minimal indsats. Jeg havde en fantastisk svigerfar, som gik under navnet Flute-Poul……. Det var så hans bidrag til madlavningen, men det var saft-suse-mig også nogle dejlige flute han fik…. varmet.

Pocheret æg eller cupnudler

Paw, udsendelsens pædagogiske kok starter stille og roligt med at lære d’herrer at lave et lækkert pocheret æg inden der bliver skruet op for kreationsblusset og der skal opbages sovse og nedkoges glacer. Tommy, programmets revisor, er en rigtig cup-nudel hund som gladligt står i bare tæer og løsthængende skjorter og mellem årsopgørelse og varekonteringer, hælder den ene cup-nudel ned efter den anden. Bestemt ikke verdens mest nærende måltid. Men konen er død, og koge en kedel vand og hælde hen over nogle hvide orme i et plastikbæger, er jo ikke raketvidenskab, heller ikke for Tommy. Men spørgsmålet er om næringsindholdet er optimalt, især hvis man gerne vil kravle lidt op af aldersbarometeret. Og at få indsigt i noget som smager godt og faktisk også har en næringsværdilære forskellen på en gullerød og en squash, er slet ikke så svært. Og det tager programmet også højde for.

Jeg giver programmet 5 stjerner

For humøret, energien, budskaberne, at programmet kører på hovedkanalen i den bedste sendetid og er en vigtig ingrediens i Det gode liv, får Gamle mænd i nye forklæder, 5 store stjerne af mig

To top